Suszenie cytrusów i jabłek - pomysły na świąteczne dekoracje i dania z suszonymi owocami

Żwawy kalendarz adwentowy – suszenie owoców w piekarniku + co można z nimi zrobić?

Dzisiaj w mojej kuchni unosi się przepiękny aromat cytrusów, cynamonu, jabłek, goździków i gruszek… Zapach jest wspaniały! Żadna świeczka nie może się równać z czymś takim, szczególnie, że moje wyroby mogę zjeść 😉 Hmm, grudzień sprzyja hyggowaniu!

Jak suszyć cytrusy i inne owoce w piekarniku?

Na suszenie owoców jest wiele sposobów. Można to robić w specjalnych suszarkach, na kaloryferze, przy piecu, na słońcu (chociaż o tej porze roku byłoby trudno), albo w piekarniku. Poniżej mój sposób na suszenie owoców, właśnie tą ostatnią metodą.
  1. Owoce dokładnie myję i szoruję.
  2. Kroję je na plasterki o grubości maksymalnie 0,5 cm.
  3. Wyciągam pestki z gruszek i jabłek (Uwaga! Nie chodzi mi o ich wydrylowanie, a jedynie o delikatne pozbycie się pestek) oraz z cytrusów, jeśli się jakieś w nich znalazły.
  4. Układam owoce na blaszkach przykrytych papierem do pieczenia, w taki sposób, żeby owoce miały sporo miejsca (u mnie akurat wyszły 3 blaszki).
  5. Jabłka posypuję cynamonem i goździkami.
  6. Wybrane pomarańcze i cytryny posypuję cukrem.
  7. Wszystkie blaszki z owocami wkładam do piekarnika i suszę je przez ok. 2 godziny w temperaturze 120°C, z włączonym termoobiegiem i przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
  8. Co jakiś czas przekładam kolejność blaszek i przekręcam plasterki owoców.
  9. Wyłączam piekarnik, odklejam plastry i pozostawiam do całkowitego wysuszenia.
  10. Gotowe 😉

Jak wykorzystać suszone owoce?

  • Stwórz świąteczne dekoracje – chyba każdy zna ozdoby z suszonych pomarańczy, grejpfrutów, cytryn i mandarynek? Jabłka i gruszki również świetnie wyglądają na wieńcach i choince! Takie naturalne zdobienia najbardziej mi odpowiadają.
  • Zajadaj się chipsami – z jabłek i gruszek oczywiście 😉 To fajna alternatywa dla słonych przekąsek.
  • Przygotuj aromatyczną herbatę albo zimowego grzańca – tutaj najbardziej pasują mi pomarańcze, ale pozostałe cytrusy też świetnie się sprawdzają.
  • Przyrządź niezwykłą potrawę – suszone cytrusy są również ciekawym dodatkiem do mięs (np. schab pieczony w pomarańczach… Czy to nie brzmi pysznie?)
  • Zostaw trochę jabłek i gruszek na przygotowanie świątecznego kompotu z suszu 😉

Lubisz tego typu dekoracje? Może też sama suszysz owoce? Masz jakiś swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie?

Pozdrawiam żwawo!

2 przemyślenia nt. „Żwawy kalendarz adwentowy – suszenie owoców w piekarniku + co można z nimi zrobić?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *