Przepis na świąteczne miękkie pierniczki na ostatnią chwilę

Żwawy kalendarz adwentowy – przepis na miękkie pierniki na ostatnią chwilę

Nie każdy przygotował już świąteczne pierniki, a te ze „zwykłych” przepisów powinny trochę poleżeć, żeby skruszeć i zmięknąć. Dzisiaj jednak podaję przepis na miękkie ciasteczka, które świetnie nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu 🙂 

Przepis na miękkie pierniczki

Składniki:

2,5 szklanki mąki,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 kostki masła „prawdziwego”, w którym jest ok. 83% tłuszczu (oczywiście chodzi o połowę dużej, standardowej kostki, czyli jakieś 100 g),
0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego,
0,5 szklanki cukru pudru,
2 jajka,
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
1 jajko do posmarowania.

I szybkie przygotowanie:

  1. masło i cukier rozpuszczam w tzw. kąpieli wodnej i studzę,
  2. mieszam wszystkie sypkie składniki,
  3. dodaję do nich masło z cukrem, jaja i jogurt,
  4. mieszam do uzyskania jednolitej masy,
  5. odstawiam na kilka godzin (przynajmniej 2, a najlepiej na cały dzień) do lodówki,
  6. przygotowuję miejsce do wycinania pierników (czyli rozsypuję odrobinę mąki na stole, blacie lub dużej desce do krojenia),
  7. rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,7 cm,
  8. wycinam fantazyjne wzory i układam je na wyłożonym na blasze papierze do pieczenia,
  9. ciasteczka smaruję roztrzepanym jajkiem,
  10. piekę przez około 10 minut w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu.

Oczywiście do takich ciasteczek również można dodać niestandardowe składniki. Polecam także przygotowanie pierniczków z marmoladą – wystarczy  podzielić rozwałkowane ciasto na 2 części, na jedną z nich nałożyć łyżeczką keksy z marmolady (zachowując pewne odstępy), przykryć pozostałym ciastem i przykleić wokół powstałych wybrzuszeń. Wzory należy wycinać kierując się położeniem marmolady.

Pozdrawiam żwawo!

3 przemyślenia nt. „Żwawy kalendarz adwentowy – przepis na miękkie pierniki na ostatnią chwilę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *