Zapach Świąt - 6 prostych, bardzo aromatycznych zimowych przepisów

Żwawy kalendarz adwentowy – zapach Świąt, czyli aromatyczne zimowe przepisy

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się nie tylko z ozdobami, prezentami i sweterkami w renifery. To przecież także przepiękne aromaty unoszące się w kuchni, grzane wino, mandarynki i pomarańcze. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny wpis pełen anyżowych gwiazdek, lasek cynamonu i goździków 🙂 

6 prostych zimowych przepisów

Aromatyczna herbata

Przepis na 1 kubek:
2 goździki,
plasterek świeżego imbiru,
plaster pomarańczy,
plaster cytryny,
1 łyżeczka miodu,
czarna herbata,
woda (1 szklanka, czyli trochę mniej niż mieści się w kubku).
Wodę zagotowuję w rondelku razem z goździkami i imbirem. Dodaję herbatę i czekam aż się zaparzy. Po wyciągnięciu fusów (najlepiej jest w czasie przygotowania wykorzystać torebkę, zaparzacz lub sitko) dodaję miód, cytrynę i pomarańczę. Mieszam i wszystko przelewam do ulubionego kubka.

Kawa latte piernikowa

kawa sypana,
woda,
mleko,
kawałek cynamonu,
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
szczypta cynamonu do posypania na wierzch.
W rondelku gotuję kawę z kawałkiem cynamonu i przyprawą korzenną. W wysokiej szklance spieniam ciepłe mleko, następnie przez sitko wlewam do niego kawę. Posypuję odrobiną cynamonu i rozkoszuję się smakiem piernikowej kawy.

Zimowa gorąca czekolada

0,25 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao,
0,25 tabliczki czekolady mlecznej,
0,5 kubka mleka,
3 łyżki śmietanki 30%,
odrobina masła,
kawałek laski kory cynamonu,
bita śmietana i cynamon (lub kakao) do ozdobienia.
Śmietankę z mlekiem, masłem i cynamonem podgrzewam w rondelku. W tym czasie rozdrabniam czekoladę i, ciągle mieszając, dosypuję ją do mleka. Rondelek zdejmuję z ognia, kiedy tylko czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną czekoladę na gorąco przelewam do wysokiej szklanki i dekoruję bitą śmietaną i cynamonem.

Bezalkoholowy grzaniec na zimę

2 pomarańcze,
1 cytryna,
3 łyżki miodu,
ok. 6 goździków,
2 gwiazdki anyżu,
4 plasterki świeżego imbiru,
2 szklanki wody.
Wodę podgrzewam w rondelku razem z goździkami, anyżem i imbirem. Wyciskam sok z 1 pomarańczy i połowy cytryny. Resztę owoców kroję w krążki. Wszystko dodaję do wody (nadal ją podgrzewam, ale uważam, żeby jej nie zagotować) i mieszam aż miód się rozpuści. Zdejmuję rondelek z ognia. Grzańca wystarczy na ok. 3 porcje.

Pieczone jabłka

jabłka,
miód.
Jabłka dokładnie myję i układam w naczyniu żaroodpornym. Smaruję je odrobiną miodu i piekę bez przykrycia w 180 C przez ok. 30 minut (jabłka muszą być miękkie).

Gruszki pieczone z serkiem mascarpone i migdałami

gruszki,
serek mascarpone,
płatki migdałowe,
kilka gwiazdek anyżu,
miód.
Gruszki dokładnie myję, przekrawam na pół, wydrążam gniazdo nasienne i układam w naczyniu żaroodpornym. We wgłębienia po nasionach nakładam kolejno: łyżkę serka, łyżeczkę płatków migdałowych i odrobinę miodu. Obsypuję gwiazdkami anyżowymi. Piekę pod przykryciem przez ok. 40 minut w temperaturze 180 C, aż owoce zmiękną. Co jakiś czas, w trakcie pieczenia, staram się polewać gruszki powstałym sosem.

Co zrobić, żeby w domu pachniało Świętami?

Poniżej wypisałam kilka moich innych sposobów na piękne grudniowe zapachy, które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem.

  • Pieczenie pierników (podstawowy przepis na pierniki jest tutaj, a na pierniki „na ostatnią chwilę” tutaj).
  • Suszenie cytrusów (tutaj informacja jak to zrobić).
  • Żywa choinka – najlepiej taka, która jest w doniczce i na wiosnę będzie można posadzić ją w ogrodzie, lesie, czy na skwerku (choinka powinna być hodowana w doniczce, a nie wykopywana z ziemi, by nie miała uszkodzonych korzeni).
  • Świeczki i woski – wybór świątecznych zapachów jest przeogromny, a palenie świeczek to szybki sposób na piękną woń unoszącą się w powietrzu.
  • Przyprawy w świecznikach – nie trzeba kupować drogich świeczek, żeby w czasie ich palenia unosił się cudowny zapach. Moim sposobem jest wsypywanie do słoiczków lub świeczników odrobiny zimowych przypraw. Świetnie nadają się do tego kawałki cynamonu, całe goździki i gwiazdki anyżu. Delikatne podgrzewanie ich ciepłem z podgrzewaczy sprawia, że uwalniają jeszcze więcej aromatu.

A jakie Ty masz sposoby na świąteczny aromat unoszący się w mieszkaniu?

Pozdrawiam żwawo!

2 przemyślenia nt. „Żwawy kalendarz adwentowy – zapach Świąt, czyli aromatyczne zimowe przepisy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *