Domowe sposoby na kolorowy lukier bez sztucznych barwników, czyli ozdabianie pierników

Żwawy kalendarz adwentowy – kolorowy lukier bez sztucznych barwników i ozdabianie pierników

Kolorowe lukry, które można znaleźć na sklepowych półkach pięknie wyglądają, ale zawierają prawie całą tablicę Mendelejewa… Te moje może nie mają tak intensywnej barwy, ale po pierwsze są smaczne, a po drugie zawierają znane (i lubiane) przeze mnie składniki. Przygotowanie jest dziecinnie proste i przynosi mnóstwo frajdy! Zapraszam do ozdabiania pierniczków!

Jak przygotować biały lukier?

Biały – najprostszy, podstawowy przepis na lukier bez białka mówi o wymieszaniu ze sobą cukru pudru i wody. Z proporcjami u mnie jest różnie, bo zawsze mieszam je „na oko”.  Najczęściej do miseczki wsypuję 2 łyżki cukru pudru i, ciągle mieszając masę, powoli, „na raty” dolewam wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dla ulepszenia smaku dodaję również sok z cytryny. Jeśli przesadzę z płynami i masa jest zbyt płynna, to ponownie dodaję cukier.
Drugi przepis, na tak zwany lukier królewski, jest odrobinę bardziej skomplikowany, ale wygląda dużo ładniej 🙂 Do jego przygotowania jest potrzebne dodatkowo białko od jajka i mikser (rezygnujemy jednak z wody). W miseczce zaczynam ubijać białko i powoli dodaję do niego sok z cytryny i cukier puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tego lukru zawsze wychodzi mi dużo więcej (na jedno białko potrzeba ok. 1,5 szklanki pudru i 4 łyżeczki soku z cytryny), więc to który przepis wybieram zależy od ilości pierników 🙂

Jak przygotować kolorowy lukier bez używania sztucznych barwników?

Poniżej podaję kilka składników, dzięki którym można uzyskać różne kolory lukru.

  • Żółty – kurkuma.
  • Brązowy – kakao.
  • Czarny – węgiel spożywczy.
  • Zielony – woda z gotującego się szpinaku (można wybrać zarówno świeże liście, jak i te mrożone).
  • Czerwony – sok z buraków.
  • Różowy – sok z malin.
  • Fioletowy – sok z jagód.

Uwaga! Jeśli chcę przygotować barwioną masę, to modyfikuję podstawowe przepisy w taki sposób, by zachować odpowiednią konsystencję.
Np. przy barwnikach w płynnej postaci:

do podstawowej wersji dodaję mniej wody,
do lukru królewskiego dodaję trochę więcej cukru pudru.

Co zrobić, żeby lukier dobrze smakował?

Jakie smaki lukru można przygotować w domowych warunkach?

  • Cytrynowy – sok i starta na tarce o bardzo drobnych oczkach skórka z cytryny.
  • Pomarańczowy – sok i starta na tarce o bardzo drobnych oczkach skórka z pomarańczy.
  • Kokosowy – olej kokosowy (na 2 łyżki pudru dodaję niecałe 0,5 łyżeczki oleju) i bardzo drobno zmielone wiórki kokosowe. Można również wykorzystać mączkę, która została po przygotowaniu mleka kokosowego.
  • Kakaowy – kakao.
  • Piernikowy – przyprawa do piernika.
  • Kawowy – rozpuszczona kawa.
  • Malinowy – sok z malin i zgniecione owoce.
  • Jagodowy – sok z jagód i zgniecione owoce.
  • Anyżowy – mielony anyż.

Uwaga! Przygotowując lukier smakowy nie dodaję do niego soku z cytryny (no chyba, że właśnie taki ma mieć on smak) i również dbam o dobrą konsystencję masy. Poza tym kolor dobieram do wybranego smaku (np. fioletowy będzie u mnie smakował jagodami).

Kiedy lukrować pierniki?

Niestety nie wiem jak długo wytrzymuje lukier zanim zaczyna się psuć, bo jeszcze nigdy nie dotrwał do momentu zepsucia 😉 Na pewno masa z samego cukru pudru i wody wytrzyma dłużej niż ta z dodatkiem owoców. W sieci (z niepewnego źródła) znalazłam informację o tym, że lukier królewski jest dobry do spożycia nawet po 2 tygodniach od przygotowania.

A Twoje pierniki już są polukrowane? 😉

Pozdrawiam żwawo!

Jedno przemyślenie nt. „Żwawy kalendarz adwentowy – kolorowy lukier bez sztucznych barwników i ozdabianie pierników”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *