Dzisiaj w mojej kuchni unosi się przepiękny aromat cytrusów, cynamonu, jabłek, goździków i gruszek… Zapach jest wspaniały! Żadna świeczka nie może się równać z czymś takim, szczególnie, że moje wyroby mogę zjeść 😉 Hmm, grudzień sprzyja hyggowaniu! Proces suszenia owoców jest niestety długi, ale ja postanowiłam opisać wersję dla niecierpliwych. Dzisiaj będzie o tym, jak suszyć owoce w piekarniku.
Jak suszyć cytrusy i inne owoce w piekarniku?
Na suszenie owoców jest wiele sposobów. Można to robić w specjalnych suszarkach, na kaloryferze, przy piecu, na słońcu (chociaż o tej porze roku byłoby trudno), albo w piekarniku. Poniżej mój sposób na suszenie owoców, właśnie tą ostatnią metodą.
- Owoce dokładnie myję i szoruję.
- Kroję je na plasterki o grubości maksymalnie 0,5 cm.
- Wyciągam pestki z gruszek i jabłek (Uwaga! Nie chodzi mi o ich wydrylowanie, a jedynie o delikatne pozbycie się pestek) oraz z cytrusów, jeśli się jakieś w nich znalazły.
- Układam owoce na blaszkach przykrytych papierem do pieczenia, w taki sposób, żeby owoce miały sporo miejsca (u mnie akurat wyszły 3 blaszki).
- Jabłka posypuję cynamonem i goździkami.
- Wybrane pomarańcze i cytryny posypuję cukrem.
- Wszystkie blaszki z owocami wkładam do piekarnika i suszę je przez ok. 2 godziny w temperaturze 120°C, z włączonym termoobiegiem i przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
- Co jakiś czas przekładam kolejność blaszek i przekręcam plasterki owoców.
- Wyłączam piekarnik, odklejam plastry i pozostawiam do całkowitego wysuszenia.
- Gotowe 😉
Jak wykorzystać suszone owoce?
- Stwórz świąteczne dekoracje – chyba każdy zna ozdoby z suszonych pomarańczy, grejpfrutów, cytryn i mandarynek? Jabłka i gruszki również świetnie wyglądają na wieńcach i choince! Takie naturalne zdobienia najbardziej mi odpowiadają.
- Zajadaj się chipsami – z jabłek i gruszek oczywiście 😉 To fajna alternatywa dla słonych przekąsek.
- Przygotuj aromatyczną herbatę albo zimowego grzańca – tutaj najbardziej pasują mi pomarańcze, ale pozostałe cytrusy też świetnie się sprawdzają.
- Przyrządź niezwykłą potrawę – suszone cytrusy są również ciekawym dodatkiem do mięs (np. schab pieczony w pomarańczach… Czy to nie brzmi pysznie?)
- Zostaw trochę jabłek i gruszek na przygotowanie świątecznego kompotu z suszu 😉
Lubisz tego typu dekoracje? Może też sama suszysz owoce? Masz jakiś swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie?
Pozdrawiam żwawo!
W tym roku wysuszyłam pomarańcze. Będą piękną dekoracją na choinkę ❤
Nigdy nie suszyłam żadnych owoców, ale to z pewnością fajny pomysł. 🙂
Miłego dnia,
DaisyLine